Panu
Tanssitaiteilija Reijo Kela teki paljon julkisuutta saaneen Cityman -teoksensa kesällä 1989. Hän söi, nukkui, peseytyi ja tanssi koko viikon kansan silmien edessä Vanhan ylioppilastalon kupeessa Kaivopihalla ns. akvaariossa. Hän esiintyi pääasiassa radiokanavien säestyksellä, joka ilta hänen luokseen kuitenkin tuli viulisti sekä uusi vieras (naistanssija), joiden kanssa Kela esiintyi aina aamun pikkutunneille asti. Kela toi urbaanin Citymanin yleisön eteen kuten nykymedia näyttää Big Brotherit ym. tosi-tv -sarjat. Kela oli edellä aikaansa.
17 vuodessa maailma on muuttunut valtavasti. Millainen on Cityman vuonna 2006?
Päätin, vaikkei apurahoja tullutkaan, että Cityman II toteutetaan tulevana toukokuuna alkaen 21. päivä sunnuntaina Helsingin keskustassa. Esitys kestää viikon. Naisvieraita ja muusikoita on, ehkä muutama yllätyskin. Tarkoitus on tehdä Citymanista nykyversio Kelan ohjauksessa. Ajattelen, että tuleva teos on kunnianosoitus Kelalle taiteilijana, mutta tärkein syy sen tekemiselle on kuitenkin kulttuuripoliittinen. Vanha teos jatkaa elämäänsä uusiutuen, mikä on samalla vastaveto nykyajan vallitsevalle kertakäyttökulttuurille.
Viikko tanssia pääasiassa radion säestyksellä, asuminen keskellä Helsinkiä, kuinka kunto kestää, entä pää… jännäkakka meinaa yllättää.
P.S. Avaamme nettisivut www.cityman.fi lähiaikoina.
Merkintöjä-palstalla Veli Lehtovaara ja Panu Varstala kirjoittavat elämästään ja ajatuksistaan Teatterikorkeakoulun Tanssitaiteen laitoksen opiskelijoina.