Tanssii
Voittajien gaala
Kilpailujen kaikki palkitut esiintyivät gaalanäytöksessä. Mielenkiintoista näytöksen ohjelmistovalinnoissa oli, että gaalassa nähtiin pääasiassa modernia balettia, toki unohtamatta klassisiakaan numeroita. Varsin moni semifinaalinumeroista oli nostettu tähän juhlailtaan ja se kertonee suunnasta, jonne klassista balettia viedään.
Illan aloitti tähtivieras Tanskan kuninkaallisesta baletista, Yao Wei yhdessä partnerinsa Macin Kubinskin kanssa. Nämä molemmat palkitut solistitanssijat esittivät Kansallisbaletin taiteellisen johtajan Kenneth Greven uudistaman version Pähkinänsärkijän toisen näytöksen pas de deuxista. Mielenkiintoinen tulkinta Petipan koreografiasta, ja Wein sirous oli kaunista katsottavaa.
Tämän jälkeen olivat vuorossa illan palkittavat tanssijat, mutta kuten juontaja Jere Nurminen totesikin: ”Virheiden määrä on vakio”, seurasi tekniikan puolelta kommellusten sarja. Jostain syystä Pähkinänsärkijän musiikki halusi tulla esitetyksi uudelleen ja uudelleen yhtä aikaa soiden Dvorakin jousikvarteton tai toisen Pähkinänsärkijän kohtauksen päälle. Molemmat ohjelmassa seuranneet tanssijat, Gergely Leblanc ja Lonnie Weeks, yrittävät aloittaa oman osuutensa, mutta turhaan. Hetkeksi ohjelma keskeytyi ja yleisöön nostettiin valo. Suurkiitos äänitekniikan työläisille tilanteen nopeasta korjaamisesta ja illan isännälle Nurmiselle, joka sai tämän kommellusten sarjan vain rentouttamaan gaalan jäykähkön ilmapiirin. Lopulta ohjelma saatiin käyntiin ja tanssijat suoriutuivat osuuksistaan varsin vapautuneesti. Varsinkin kun otetaan huomioon se, että kilpailijat eivät tienneet gaalan alussa kuin sen, että olivat voittaneet jotain.
Erityisesti mieleen gaalasta jäi parhaimmillaan baletista nouseva ilo ja keveys. Tanssijat olivat vakuuttavia ja oli mielenkiintoista nähdä osa numeroista uudelleen. Ehkä erityismaininnan tässä yhteydessä voisi antaa armenialaiselle Arman Zazyanille tanssimastaan koreografiasta Affi. Tämä Johnny Cashin musiikkiin esitetty moderni koreografia oli tasapainottelua miehen liikkeen kivun ja alkuperän välillä. Koreografiassa oli muistumia armenialaisesta karkterista, nykytanssissa ja street-tansseista. Kuitenkin lopulta jäljelle jäi kaiken alkuperä, ihminen ja oma kulttuuri, josta tanssija on kotoisin. Marco Goecken Affi voittikin palkinnon koreografiasarjassa. Toisen koreografiapalkinnon sai David Jonathan teoksesta 303, jonka tanssi kilpailuissa belgialainen Jim de Block.
Suomen Maria Baranova tanssi erittäin kauniisti oman tulkintansa klassisesta variaatiosta baletista Giselle. Kerrankin Giselle oli se nuori tanssimista rakastava iloinen tyttö, joka tarinaan ja variaatioon kuuluukin. Baranova voitti juniorien naisten sarjan, ensimmäisenä suomalaisena. Juniorisarjan toisen palkinnon sai Etelä-Afrikan Camille Bracher ja kolmannen palkinnon Yhdysvaltain Megan Hinkis.
Illan voittajapari, kiinalaiset Haijing Yao ja Xiaoyu He tanssivat bournonville pas de deuxin Genzanon kukkaistarhasta. Niin, kolmas kerta toden sanoo. Siroa, tyylikästä ja kaunista. Yao voitti senioreiden naisten sarjan ja He Gloria Grand Prixin. Palkintojen jaossa He:n nöyryys ja epäuskoinen onni oli käsin kosketeltavaa. Pekingin tanssiakatemiassa opiskellut ja Kiinan kansallisbaletissa työskentelevä He vakuutti tuomariston monipuolisella osaamisellaan, erityislahjakkuudellaan sekä taiteellisilla tulkinnollaan.
Naisten seniorisarjan toisen palkinnon voitti Hong Yu Guo. Kolmannelle sijalle ylsi Tšekin tasavallan Magda Matejkova.
Miesten seniorisarjan ensimmäisen palkinnon sai kiinalaistanssija Junshuang Huang. Huangin on tanssijana klassinen ja tulkitsijana mielenkiintoinen. Itselleni mieleenpainuvimmaksi suoritukseksi jäi semifinaalien moderni koreografia, jossa tanssija ei juurikaan noussut penkiltä vaan onnistui istuen tuomaan esiin rakkauden muistamisen sietämättömän keveyden.
Miesten sarjassa jaettiin kaksi toista palkintoa, jotka saivat yhdysvaltalainen Brooklyn Mack sekä toinen armenialainen, Avetik Karapetyan. Ranskalainen prinssitanssija Maxime Quiroga sai kolmannen palkinnon.
Miesten juniorisarjan kärkeen nousivat yhdysvaltalaiset tanssijat; ensimmäiselle sijalle Jeffrey A. Cirio, toiseksi Lonnie Weeks. Kolmas palkinto jaettiin Kiinan Junxiong Zhaon sekä Unkarin Gergely Leblancin kesken. Professori Doris Laine-Almin sekä tanssitaiteilija Heikki Värtsin lahjoittama Pessi & Illusia -palkinto annettiin kiinalaisille Hong Yu Guolle ja Wen Juan Zhangille heidän esittämänsä modernin teoksen, Distance between, perusteella.
Illan todellinen tähtivieras oli kuitenkin Pietarista saapunut ukrainalaissyntyinen Denis Matvienko, joka on ollut ensitanssijana Ukrainan Kansallisbaletissa Kiovassa 1997–2001 ja 2003–2007 sekä Mariinski-teatterin baletissa Pietarissa 2001–2003. Vuodesta 2007 Matvienko on ollut ensitanssijana Mihailovski-teatterin baletissa Pietarissa. Tämä kilpailuja voittanut maailmanluokan tähti tanssi yhdessä Salla Eerolan kanssa pas de deuxin baletista Le Corsaire. Mitähän nyt siitä sanoa? Kun on tähti, niin on tähti. Liikkeet hipoivat täydellisyyttä, piruetit pyörivät 9:sta 11:een kierrosta, vaikeimmatkin hypyt tuntuivat leikiltä ilman vaivaa. Vaikka Matvienko ei ollut ehtinyt harjoitella yhdessä Eerolan kanssa kuin kerran, tuntui kuin hän olisi tanssinut tällä näyttämöllä aina. Lisäksi hän totisesti osasi ottaa yleisönsä ja antaa ballerinalle kaiken sen mikä kuuluu. Taiteilija. Ammattilainen. Ei kai muuta voi sanoa.
Mitä jäi jäljelle balettikilpailusta? Mielenkiintoisia suorituksia, paljon työtä, pitkiä iltoja. Hyvä oli myös, että suomalaiset tanssijat nousivat finaaleihin ja yksi heistä palkintosijoituksiin saakka. Tulisiko kilpailua muuttaa? Ehkä, ehkä ei. On hyvä, että uusiudumme, mutta muutos muutoksen vuoksi on turhaa. Sydämelliset onnittelut kaikille kilpailussa voittaneille tanssijoille.
Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström (FM) aloitti tanssinopinnot Ståhlbergin balettikoulussa ja on täydentänyt ammattiopintonsa Pariisissa Academie des Arts des Choreographiesissa vuosina 2003-2005. Hän on toiminut sekä koreografina että tanssijana vuodesta 2003. Louhensalo-Lindström on tanssinut solistitanssijana mm. ooppera La Bohemessa. Louhensalo-Lindström valmistui Helsingin Yliopistosta taiteentutkimuksen laitokselta 2008, hänen pro gradu -tutkielmansa käsitteli tanssin koreografista ymmärtämistä.