Tanssiteos kuin filosofinen runo – Ismo-Pekka Heikinheimon Eheytetty mieli

Ilta-auringon valossa kylpevä valkoinen huone ja tummasävyinen lattia. Isot ikkunat, joista avautuu veden läikkyvä pinta.

Näyttämölle ilmestyy hento nainen, joka hinkkaa maata jalallaan. Likatahra? Naisen puku tuo mieleen sanomalehden sivun. Sen valkoinen, harmaa ja musta muodostavat graafisen kartan, mistä rakennukset kohoavat, ja missä ihmiset etsivät reittejään.

Alkaa puhe, jota liike kuvittaa, vai sittenkin päinvastoin? Entä jos onkin kyse eri kielistä, jotka täydentävät toisiaan? Tanssija maalaa liikkeillä ja sanoilla patterin ja peilin ja sillipurkin, jossa kynät sojottavat. Liike antaa tilalle ja sen yksittäisille elementeille hahmon, puhe väritkin.

Tila laajenee kuin renkaat vedessä. Kaupunkimaisema, toiset ihmiset ja luonnon vehreä avaruus avaavat ymmärrystä itseen ja kanssakulkijoihin.

Verenkierto ja sydämen pumppaava liike, pallean ja suoliston tärkeä työ, selän nikamien tuki – on kuin seuraisimme yksityiskohtaista anatomian oppituntia mystisestä järjestelmästä nimeltä ihmiskeho.

Ja lopuksi kuljemme tutun reitin alusta loppuun liikkeen kielellä, ilman sanoja. Virtaavan veden ympäröimä vanha voimalarakennus kehystää esitystä kauniisti.

Kuulostaako banaalilta, jos sanon, että olin kokemassa ihmettä? Ismo-Pekka Heikinheimon teos on kuin filosofinen runoelma. Se avaa ikkunoita sisäisiin avaruuksiin ja fyysiseen ympäristöömme, sen teksti on älyllinen, herkkävaistoinen ja hienovarainen.

Saman voi todeta Tuija Nikkilän uskomattoman sisäistyneestä tulkinnasta. Hennossa tanssijassa asuu valtava sisäinen voima ja nyanssien taju. Puheen ja liikkeen vuoropuhelu kulki kuin hengitys: rytmisesti, vapaana. Tanssija oli teoksen suvereeni tulkki.

Eheytetty mieli on komea jatkumo molempien tanssitaiteilijoiden uralla. Teos kertoo koreografin älykkyydestä, tiedonjanosta, halusta liikkua taiteen ja tieteen kentillä sekä kyvystä luoda uusia työskentelymetodeja. Samalla se puhuu kahden taiteilijan saumattomasta yhteistyöstä, joka ruumiillistuu näyttämöllä tanssijan karismaattisessa läsnäolossa.

Ainutkertaista.

 

Maija-Liisa Westman

Kirjoittaja on vapaa kirjoittaja, teatteri- ja tanssikriitikko ja kritiikin tutkija. Teksti on julkaistu alunperin Keskisuomalaisessa.

 

Eheytetty mieli Vaajakosken Wanhassa Woimalassa Jyväskylässä 20.8.2015

Esiintyjä: Tuija Nikkilä
Koreografia, konsepti ja teksti: Ismo-Pekka Heikinheimo
Puku: Heikinheimo & Nikkilä
Tuotanto: Ismo Dance Company / Tanssi-idea ry

Kuva: Ismo-Pekka Heikinheimo.