Pääkirjoitus
Liikekieli.com
Olli Ahlroos: Haastatteluja nykytanssikritiikistä ja sen tilasta
Tätä kirjoitusta varten Liikekieli.com haastatteli valikoituja, Euroopassa hyvin tunnettuja nykytanssikirjoittamisen asiantuntijoita. Haastatteluartikkelin tarkoitus on muodostaa hieman erilaisista perspektiiveistä valotettu kuvaus eurooppalaisen tanssikirjoittamisen ja taidekritiikin nykymerkityksestä ja -tilasta. Haastateltaviksi suostuivat Franz Anton Kramer, Jeroen Peeters, Donald Hutera, Bojana Kunst ja Boyan Manchev.
Ilja Lehtinen: Viisi rapsodista yritystä näyttämön jäsentämiseksi
Se, mistä olisi (kenties enemmän kuin koskaan) puhuttava, on samalla puheen kohteena kaikkein mahdottomin: näyttämö. Puhe – merkityksen muodostamisen kertakaikkisen hutiloiva mutta kiistämättömästi kaikkialla ympärillämme käynnissä oleva prosessi – tapahtuu aina väistämättä näyttämöllisenä; näyttämö ympäröi puhetta joka puolelta, se on läsnä kaiken lausumisen sekä kirjoituksen vallitsevana, transsendentaalisena olosuhteena, josta irtipääseminen on yhtä mahdotonta kuin ruumiillisuudesta (jos ei kuitenkaan ruumiista) irtautuminen.
Olli Ahlroos: Kysymyksiä taiteesta ja taiteilijaksi tulemisesta Sanna Kekäläiselle
Sanna Kekäläinen saattaa hyvinkin olla merkittävin suomalainen nykytaiteilija, ainakin yksi mielenkiintoisimmista. Kekäläisen teoksien äärelle ei mennä, koska ne olisivat välittömästi miellyttäviä, nokkelia ja mukavaa ajanvietettä. Kekäläisen teoksien äärelle mennään niin kuin mennään terapiaan tai tuomioistuimeen. Tarkoitus ei ole viihtyä, vaan käydä kohti totuutta.
Simo Kellokumpu: Liikkeistä, ympäristöistä ja koreografioista
Minä liikun, kaupunki liikkuu, maapallo ekologisena kokonaisuutena liikkuu, avaruus liikkuu. Organismit rakentavat moninaiset suhteet ympäristöönsä, kehoni uudistuu, vanhenee, kuluu – painovoiman vaikutus kasvaa. Puu kotini viereisessä risteyksessä kasvaa, kukkii ja karistaa lehtensä.
Janina Rajakangas: Miksi Esitysradio? – Kilpailusta, taiteesta keskustelemisesta ja julkisen työn vastuusta
Ensi-ilta on ohi. Teosta esitetään vielä muutaman kerran. Valvon koko yön odottaen esitykseni kritiikkiä. Se on luettavissa internetissä noin kello neljä aamuyöllä. Paikallislehden tanssikriitikkona toimiva kauppatieteiden kandidaatti vihasi esitystäni.
Johanna Hammarberg: Poikani tytön vaatteissa
Osallistuin kuluvan vuoden aikana Todellisuuden tutkimuskeskuksen tulevaisuuden työtä ja työelämän muutoksia tutkivaan esityshankkeeseen Työ. Lähtökohtamme oli, että taiteilija-freelancer edustaa uudenlaista työntekijyyttä, on uustyöläinen. Tämä uustyöläinen on aina valmis tekemään mitä tahansa, millä tahansa liksalla, kunhan ei vain tipahda työelämästä pois. Niin, että silmäpussit alkavat muistuttaa Pandan mustia silmänaluksia.
Olli Ahlroos & Johannes Romppanen: Rytmi & figuuri – tanssivalokuvaessee
Mikä tarkoittaa olemassaolon rytmi? Entä figuuri? Tässä yhteydessä nämä termit kuvaavat olemassaolomme mimeettisiä mahdollisuuksia tai kykyjä.
Figuuri on tuttu käsite kirjallisuuden tutkimuksesta ja filosofiasta, joissa figuurilla tarkoitetaan kuvausta myyttisestä sankarista, esikuvasta, jonka avulla ymmärrämme minkälainen maailma meidän olisi rakennettava.
Piia Peltola: Itkevä vallankumous – katkelma lopputyöpäiväkirjasta
Suomen Ylioppilaskuntien liiton syysseminaarissa, 27.9.2016 klo 5.00 Hotelli Caribia, Turku
Yön läpi valvomisessa on jotain maagista, ihminen herkistyy jonkin kuin tyhjästä ilmestyneen käännekohdan äärelle.